Термопомпата – уред, който ще ви изненада с енергийните си възможности

термопомпа

Ако сте се сдобили с ново жилище и стартирате с ремонтите то точно сега е момента, в който да започнете да мислите за отоплението и охлаждането. А вариантите се оказват никак не малко, което допълнително би затруднило избора ви. Едни специалисти ви препоръчват парно отопление с радиатори, с които да отоплявате целия си дом. Други ви уверяват, че най-доброто решение за вас е инверторния климатк, а трети ви предлагат термопомпа. Кой от уредите да изберете и какви ще бъдат ползите от неговото приложение е въпросът, чиито отговор е необходимо да откриете за да си осигурите повече уют, комфорт и благоприятен микроклимат у дома. Критериите, които са водещи за пълноценното удовлетворяване на потребностите ви обикновено са за уред, който е с бърз темп на възвръщаемост на вложените инвестиции, да е икономичен и екологичен. А на тези показатели най-отговарящи са именно термопомпите, за които ще си говорим днес.

Термопомпи – ефективност и иновации на отлична цена

Уверени, че термопомпите са техните уреди все повече клиенти се насочват именно към тях. Но след като бъде направена сметката за инсталацията определено това се оказва стопиращ момент, който е от най-скъпите като проекти, които се залагат в отоплителната инсталация. Но ако имате жилище от 100 квадрата и търсите най-добрата възможност за инвестиране то определено сметките със стандартни отоплителни уреди биха надвишили в най-студените дни 450-500 лева. Едва ли ви се струва добре 6-7 месеца да плащате такива сериозни суми така, че е време да се запознаете с възвръщаемостта на термопомпите като инвестиция. Оказва се, че само за няколко години ще успеете да влезете в един много добър сегмент от режийни сметки, които са с над 70 % по-ниски от обичайно плащаните.Инверторна термопомпа

Ползите от термопомпите наистина са невероятно многобройни. Сред тях са:

 • Висока енергийна ефективност;
 • Използване на възобновяеми енергийни източници – въздух, вода, земя, които към настоящия момент са напълно безплатни;
 • Имате вариант за свързване на термопомпата към подово отопление или система от радиатори, което означава, че с един уред отоплявате целия имот;
 • Освен топлина си гарантирате и хлад през летните горещини, тъй като термопомпите работят и в режим охлаждане;
 • Екологични са и не са генератор на вредни въглеродни емисии;
 • Принципа им на работа е благоприятен и по отношение на липса на въздушни течения както и прах;
 • Могат да се използват и като източник за нагряване на вода за битови нужди.

Вярно, че първоначалната инвестиция е стресираща, но предвид до тук написаното наистина си заслужава човек да обмисли да инвестира напълно разумно и перспективно. Термопомпите са уреди, които не се нуждаят от поддръжка, а освен това са от онези, за които казват, че няма какво да им се развали.

Принципа на действие на термопомпите е доста елементарен. Те са страхотни решения за отопляване на големи площи, които по принцип изискват сериозни разходи за отопление и охлаждане. Те наподобяват хладилници, но работят на обратно. Извличат топлината от околния въздух, термалните води или земните недра и с минимални разходи на електрическа енергия я пренасят към системата за отопление и охлаждане. Дори и като съдържание термопомпите не са някакви сложни уреди, които да изисква инженерно образование за да работите с тях. Те се състоят от:

 • Компресор;
 • Кондензатор;
 • Изпарител;
 • Терморазширителен клапан.

Известни на пазара като едни от най-икономичните и екологични уреди. Използват достъпни възобновяеми енергийни източници. Отличават се с високото си ниво на безопасност. Характеризират се с екологичността си и грижата за околната среда.

Уредите, които ще ви осигурят това, от което се нуждае вашия имот са именно термопомпите. Те са високоефективни и рентабилни, с бърза възвръщаемост.