Успешна рецепта за реализиране на скандинавския стил в интериорния дизайн на вашия дом

Изпитвате ли затруднение да разграничите различните стилове в интериорния дизайн? В действителност много хора се затрудняват с тази задача особено когато съвременния стил може да означава толкова много различни неща. Този стил датира от 70-те години и комбинира в себе си елементи от много други естетики, включително скандинавските. Всъщност в повечето случай много скандинавски интериори се описват или приемат като модерни или съвременни интериори. Това се дължи на факта, че скандинавската всекидневна изглежда просторна, а по този начин се вписва в модерния дизайн.

В тази статия заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще разгледаме няколко конкретни препоръки, за да разберете защо е така.

Скандинавският стил се определя от минимализма и желанието всичко да бъде опростено, с изчистени линии и без претрупване. Това се отразява и в избора на цветове, материали, текстил, обзавеждане и почти всичко останало. Скандинавската дневна дори малка не изглежда претрупана. Това се дължи на липсата на изобилие от аксесоари или ненужни мебели, но това не означава, че пространството изглежда голо или празно.

Типично за този стил е, че почти винаги се избира бял цвят за стените. Всъщност това е детайл на интериорния дизайн, който се отнася за всички скандинавски интериори, независимо от функционалността на помещението.

А що се отнася до цялостната цветова схема на този стил тя често се отличава със светли нюанси и земни тонове, които намират приложение не само в цвета на стените, но и в текстила и мебелите.

Хладните сиви и сини акценти често са цветове, които допълват белите стени и тавани на скандинавската дневна.

Друга отличителна черта на този стил са естествените дървени подови настилки. В общия случай дървесината е много светла на цвят и понякога се обработка със сива боя, което отнема жълтия оттенък на бора или дъба.

Вероятно се чудите как пространствата в скандинавски стил остават приветливи уютни предвид белите стени, светлите дървени подове и липсата на аксесоари. Е, тайната се крие в употребата на различни текстури и меки тъкани, които намират място в интериора.

Фокусът в една скандинавска всекидневна, както и в повечето съвременни пространства е във функционалността. Разбира се, че естетиката също не се пренебрегва. Тук акцента върху декоративните елементи е по-малък в сравнение с другите стилове.

А що се отнася до мебелите и осветителни тела, интериорния дизайн в скандинавски стил обикновено показва предпочитание към класически елементи с прости и емблематични дизайни.

Важно е да отбележим, че не всички пространства в този стил са единствено в бял цвят. В действителност има много готини начини да се внесат смели и живи цветове в пространството. Нужно е само да приемете белите стени като празни платна.

Безспорен факт е, че дървото носи текстура и топлина, но подобен ефект може да се постигне и чрез други средства, като например тухлена стена или определени цветове, текстури и покрития.

Друг особено интересен факт в скандинавски интериорен дизайн е вниманието към осветлението. Прозорците не са покрити в тежки и плътни завеси, а висящите лампи и полилеи са красиви и привличащи вниманието, без да са прекалено претрупани с орнаменти.

Друга характеристика на скандинавския интериорен дизайн е фактът, че той подчертава чистите линии и цялостната архитектура на пространството.

Въпреки, че изглежда изчистена и не съдържа много мебели или аксесоари, скандинавската всекидневна винаги изглежда приветлива и удобна. А именно това е едно от нещата, които ни карат да обичаме този стил още повече.

Удивително е колко голяма разлика може да направи цветът на стените, независимо от стила на интериорния дизайн. Това лесно може да се види нагледно, когато се сравнява скандинавската дневна с традиционния или модерния стил.

Комбинацията от дърво, метал и изчистени тъкани е всичко, от което се нуждаете, когато декорирате дневната или друго пространство в скандинавски стил. Добавете към този списък светли и неутрални цветове и няколко привлекателни и живи малки детайли и вече имате рецептата за успех.