Предимства на плочите от корк

корк

Напоследък прави впечатление, че търговците на строителни материали активно рекламират продукти, които са от така наречения енергийно ефективен сектор. На фона на това, че е напълно логично днес да се пестят ценните ресурси, които ни осигуряват спокоен живот е естествено да помислим за това как да намалим разходите си за отопление и електричество. Но освен за пестене на енергия има още един важен критерий и това е да осигурим здравословна и лишена от алергии среда за живот на семейството си. ето тук идва ролята на натуралните естествени продукти, които могат да ни осигурят тези два основни компонента.плочи от корк

Изключително висок интерес се наблюдава към корковите продукти. Ако си направите труда да се информирате за това какви са предимствата н естествения материал, който се добива от кората на корковия дъб ще установите, че наистина това е невероятна суровина, която има уникални свойства. Повечето клиенти и потребители свързват корка с тапите, които се ползват за съхраняването на качествата на любимата напитка – виното. Но всъщност корка днес има доста широко приложение поради своите специфични и впечатляващи характеристики. Тъй като е естествен топлоизоратор то наистина е много приоритетно за строителните предприемачи да използват плочи от корк, които се полагат като изолационен материал. Корковите плочи всъщност имат доста благоприятно действие върху подобряването на условията за живот в едно помещение. Не само топлоизолационните преимущества, но също така и намаляването на вибрациите и шума са осезаеми като показатели.

Когато се извършва строителство на сгради има доста сериозни предписания от структурите на пожарна безопасност, които издават предписания за използване на негорими материали. Знаете ли, че един доста любопитен факт също предполага използването на плочи от корк именно поради тези свои специфични качества, а именно това, че корка не гори, а тлее. Това е единствения дървен материал, който не се възпламенява. Реално корка е кух и ако погледнете под микроскоп ще установите, че неговата структура наподобява кутийките на пчелна пита. Именно по този начин чрез тази приличаща на мембрана структура на корковия материал не се позволява на топлината да преминава. А плочите, които са изработени от коркова суровина са леки и намират приложение както при облицовките на стени, така и подове.

Корковите плочи биват два вида – такива за интериорна облицовка и технически корк. Техническия корк се използва още при строителството на сградите и замества традиционните изолационни материали като фибран  и стиропор. Плочите за вътрешна облицовка пък са невероятно решение, с което не просто подобрявате облика на помещението, но и се възползвате от невероятните топло и шумоизалоциони свойства на материала.