Какво е хипербарна кислородна терапия (ХБО)?

Хипербарната кислородна терапия (ХБО) представлява доставяне на големи количества кислород при повишено налягане, според предписана от специалист продължителност – обикновено от 60 до 90 минути.

Въздухът, който дишаме обикновено, съдържа 21% кислород, 78% азот, а останалите 1% се дължат на благородните газове и въглеродния диоксид. Концентрацията на тези газове се определя от атмосферното налягане, което пък зависи от времето и намалява на високи места. За съжаление, тези промени се пренебрегват от общата медицинска практика.

Необходима е хипербарна камера, за да се постигне увеличение на налягането. Технологията е много добре установена. Всъщност, всички търговски пътнически самолети представляват хипербарни камери, оборудвани с кислородни дихателни системи.

Как помага за дишането увеличеното количество кислород?

Въздухът, който дишаме, обикновено осигурява достатъчно кислород, както за нормалния метаболизъм на тялото, така и за възстановяване на тъканни увреждания след нараняване или заболяване. Увеличеното налягане при хипербарна кислородна терапия и използването на 100% кислород обаче води до значително завишаване на количеството кислород, който се разтваря в кръвния поток. Така се допълва кислорода, носен от хемоглобина. Обикновено количеството, разтворено в плазмата, е около 0,3 ml на 100 ml кръв. При двукратно атмосферно налягане (2 ata), дишайки 100% кислород, то се увеличава до 3 ml кислород в 100 ml кръв. Повишената концентрация означава, че градиентът за транспортиране на свободен кислород от кръвта в тъканите се увеличава 10 пъти.

Когато тъканите са наранени, капилярите в тях също са повредени, което увеличава разстоянията за дифузия на кислорода. Това може да доведе до тежък кислороден дефицит, дори когато количеството на кислород в кръвта е нормално. Целта на хипербарната кислородна терапия е да се възвърнат стойностите му в тъканите към нормалните, за да се инициират клетъчните възстановителни механизми. Всъщност кислородът, както глюкозата и водата, е основен субстрат.

Как хипербарната кислородна терапия води до възстановяване на тъканите?

Кислородът се разтваря в кръвта и се транспортира, в комбинация с хемоглобина, към червените кръвни клетки в тялото. По този начин преминава в тъканите. Дишането на високи нива на кислород при хипербарни условия, води до по-голямото му усвояване от телесните течности и улеснява достигнете му до места, където циркулацията е намалена или блокирана. Следователно се подобрява възстановяването. Допълнителният кислород има много ползи, тъй като значително увеличава способността на белите кръвни клетки да убиват бактериите.  Също така намалява подуването и позволява новите кръвоносни съдове да растат по-бързо в засегнатите райони.

Тежката тъканна хипоксия (липса на кислород) има много неблагоприятни ефекти, като например загуба на съзнание и блокиране активността на белите кръвни клетки при инфекция. Само приложението на кислород може да „лекува“ хипоксията и целта на въвеждането му е да се установят кислородните стойности в тъканите, съвместими със започването на нормално лечение.

 

Как се прилага хипербарната кислородна терапия в HBO Medical Support Center?

ХБО е проста, неинвазивна и безболезнена процедура, която повечето пациенти намират за приятна и релаксираща. Ще бъдете настанени в сигурна и удобна за целта камера, с обучен оператор, който ще я управлява. При определени обстоятелства пациентът може да влезе с придружител. Няма регистриран случай на пациент, пострадал от инфаркт или от инсулт, на който хипербарната кислородна терапия да се е отразила зле. Всъщност тя може да се използва като лечение на тези две състояния.

При влизане в барокамерата, е препоръчително пациентите да носят удобни дрехи и да оставят бижутата и часовниците си отвън. Забранено е влизането със запалими предмети – материали за пушене, кибрит или запалки.

Хипербарната кислородна терапия се провежда в три фази:

Компресия:

Щом вратата бъде затворена, ще се появи шум, показващ увеличаване на налягането. Ще стане по-топло и ще почувствате напрежение в ушите си, подобна на пътуването със самолет. Ще Ви бъде показано как да си спестите този дискомфорт. Има няколко начина и техникът ще намери най-добрия за Вас. Някои хора смятат, че преглъщането е достатъчно. Ако почувствате друг дискомфорт, информирайте служителя и скоростта на компресията ще бъде намалена.

Лечение:

При достигане на желаното налягане (обикновено от 1.5 до 2.0 ata) клиентът си поставя маска и започва да вдишва кислород. По време на процедурата можете да почивате, да спите, да четете или да гледате телевизия, ако барокамерата е оборудвана с такава. Маската може да бъде сваляна от време на време, а камерата може да бъде декомпресирана по всяко време, ако е необходимо.

Декомпресия:

След изтичане на предписаното време, служителят ще Ви уведоми за края и налягането ще се понижи бавно. Сесията обикновено продължава малко повече от час и може да се повтаря ежедневно. Ако на пациента са назначени две третирания на ден, втората процедура трябва да бъде след три до четири часа след първата. Пациент, който се подлага на една терапия на ден, ще прекара около два часа в центъра за лечение.