Отличителни белези на камините на дърва

камина
Камина на дърва MBS Hit, 13kW

Невероятен уют предоставят камините на дърва. Но определено факта, че си е доста голяма ангажимент обслужването на такова съоръжение се оказа причина за това все повече хора да предпочитат уреди на ток. Е, по-скъпичко излиза отопляването на електричество, но всичко е въпрос на сметки, възможности и какво време можете да отделите на уреда. Предпочитате просто да натиснете копчето на дистанционното и да чакате търпеливо стаята да се затопли до желаната температура или пък сте склонни да отделите достатъчно време на цепене, подготовка и зареждане на дърва камини за да се насладите на онзи неповторим комфорт и топлина, които тези съоръжения предоставят? Това е въпросът, чиито отговор навярно търсите и днес ще ви представи предимствата на това да си имате камина на дърва и да усещате нежната ласка на топлия въздух и да чувате пукащите цепеници, които горят в нея.

Имоти, за които са подходящи

За онези от вас, които живеят в апартаменти не препоръчваме използването на камини на дърва. Причините за това се крият във факта, че димоотводните инсталации на кооперациите са пригодени за уреди на газ и в най-добрия случай пелети, но не са в състояние да поемат натоварването от изгарянето на дървата.

Популярността им е най-висока при домакинства, които живеят в:

камина на дърма
  • Къщи на село;
  • Многофамилни градски имоти;
  • Сгради ниско строителство в покрайнините на града;
  • Планински къщи или други.

За изброените е дори типично да се използват камини на такова гориво, тъй като в повечето случаи те захранват цялата отоплителна инсталация като за разпространители се използват именно радиатори за парно отопление.

Освен известните водни камини на дърва се предлагат в търговската мрежа и такива, които са свързани с въздуховоди и реално топлия въздух се изтласква с помощта на вентилатори в отделните помещения. Интересни и са и двата типа, а е въпрос на индивидуална преценка да се осигури ефективно отопляване с един от тях в зависимост от параметрите и характеристиките на имота.

Как се избира

Камините на дърва са особен вид уреди за отопляване при които се използва твърдо гориво. При някои модели са препоръчителни само дърва, при други могат да бъдат добавени въглища , а при трети има и допълнителна горелка за пелети. Така, че ето от тук следва да тръгнете при избиране на такъв уред т.е. какво ще бъде основното гориво, на което ще разчитате за да си осигурите оптимално ефективно отопляване на имота.

До тук добре, но не е достатъчно само да изберете камина според това дали може да се съчетават дървата с друг алтернативен източник на енергия. Специалисти съветват на следващо ниво да бъдат обсъдени въпроси, които са свързани с:

  • Тип на камината

Дали да бъде суха или с водна риза;

  • Капацитет и мощност

Определят се тези характеристики на база общата квадратура на имота както и факта дали има потенциални топлозагуби, които се дължат на разположение на помещенията, вид дограма, брой врати, наличие на външна и вътрешна изолация и т.нат.;

  • Дизайн

Има прекрасни модели, които са невероятно модерни и се вписват идеално с обзавеждането на жилището. Те са толкова елегантни, че наистина създават невероятно уютна и комфортна среда, излъчваща стил, естетика и иновативност;

  • Режим на работа

Подобряването на тези съоръжения не се дължи само на това, че изглеждат по-красиви и модерни. Автоматизирането на режимите на работа показва, че вече домакинствата отделят по-малко време с ангажиране по отношение на зареждане, почистване и т.нат.

Разбираемо е онези от вас, чиито имоти имат потенциал за отопляване с уреди на дърва да изберат именно такива. В случай, че сте се уверили в ефективността им и искате да заложите на модел, който напълно да отговори на очакванията ви е добре да се консултирате с експерти, които да предоставят коректна и точна информация за правилна инвестиция.