Как най-лесно да си изберем подходящ велосипед?

велосипед

Едва ли има човек който да не е получавал някога през живота си колело като подарък. Щом веднъж сте се научили да карате, няма как да забравите това умение и винаги ще имате желание да се връщате към него. Този спорт е и забавление, което без проблем може да практикувате дори в градската среда. Напоследък движението е много натоварено и хората се насочват към това да оставят автомобила си и да ходят на работа карайки велосипед. Ето защо покупката на нещо подобно е важна и трябва да се отнесете отговорно към избора. Днес много популярни са велосипеди cross, защото са перфектно конструирани от качествени и здрави компоненти. Марката се наложи сред потребителите като една от най-предпочитаните.

Защо е важно да караме често колело?

Да се кара колело е полезно не само за подрастващите, но и за по-възрастните хора. Този спорт е приятен, защото сте на открито и в движение, а в същото време тялото ви се движи активно без дори да го осъзнавате. Когато карате колело работят голяма част от мускулите и така провеждате една активна тренировка, която не ви натоварва прекалено много, както това може да се случи във фитнеса например. За разлика от много други спортове карането на колело се препоръчва и на хора с проблеми в ставите, защото те не са прекалено напрегнати.

Велосипедите стават все по атрактивни за хората, които искат да се придвижват бързо в градски условия. Движението е много натоварено, а когато сте с колело ще може да минавате от много повече места и да съкращавате времето си на пристигане. Може да използвате този начин на придвижване, когато отивате на работа, ако разстоянието не е прекалено голямо или времето не е лошо. Пролетта е най-точният момент да си изберете нов и качествен велосипед, който да ви даде свободата да сте активни и да прекарвате повече време навън.

Как да си изберем хубав велосипед?

Щом ви предстои подобна покупка не може да изберете велосипеда само въз основа на неговия външен вид и дизайн. Има доста други параметри, които трябва да се съобразят. След това ще останете доволни и ще го карате с удоволствие. Колелото винаги следва да се избира спрямо индивидуалните характеристики и особености на човека, който ще го използва. Това е причината да има разнообразни модели с техните специфични особености и размери. От Kadenas.bg ще ви представят няколко ключови фактора важни при подбора на велосипед:

колело
  • удобството на седалката – трябва когато сте седнали на колелото и кракът ви е изпънат спокойно да може да завъртате педалите без напрежение. Съответно има мъжки и дамски седалки които са разработени спрямо особеностите на двата пола;
  • има значение от какъв материал е изработена рамката – едни от най-предпочитаните варианти си остават алуминиевите, защото са достатъчно леки и функционални. Тяхната цена е малко по-висока от тази на стоманените, като вторите са по-тежки. Професионалните колоездачи залагат на титаниевите, които са наистина висококачествени, но и много по-скъпи;
  • преценете правилно размера на рамката – това се изчислява лесно като се вземе под внимание късия диагонал на рамката, спрямо вътрешната дължина на крака умноженото 0.67. Изборът ви зависи най-вече от височината ви и от съотношението ѝ с размера на рамката.

Няма как да сбъркате, ако се запознаете с техническите параметри на избрания велосипед Cross. Следете за материалите за изработка, както и функционалностите на съответния модел.

Кои са основните модели, които се срещат в търговската мрежа?

Има доста възможности, от които може да избирате, когато искате да инвестирате в хубав и качествен велосипед. Днес ще ви споделим основните, за да улесним задачата ви:

  • колело за града – маневрени са, поддържат се лесно и се управляват без проблем в градска среда. Не развиват прекалено висока скорост, но това и не е нужно в съответните условия;
  • електрически – тези модели велосипеди са доста по-скъпи от стандартните, но за сметка на това притежават специален мотор. Вече не се налага през цялото време да използвате вашата енергия, защото той ще ви бъде верен помощник и ще ви позволя да изминавате по-дълго разстояние без напрежение;
  • планински колелета – те са най-подходящи за каране при неравен терен, планински пътеки и други подобни места. Характеризират се с по-широки гуми, за да ви осигурят перфектно сцепление с настилката и стабилност;
  • бегачи – предназначен е за каране по гладки асфалтови пътища и магистрали. Колоездачът трябва да бъде в аеродинамична поза, за да развие по-висока скорост. Колелетата са много леки с по-високи рамки от класическите и тесни гуми. За по-кратко време развивате по-висока скорост и може да изминете дълги разстояние. Те са професионални и избирани от хора които се занимават със спорт активно.

Насочете се към модел който отговаря на вашите очаквания и е подходящ за вашия стил на живот.