Важно за регистрацията на Европейски патент

патент

Като всеки друг патент и Европейският е с определен териториален обхват. Все повече предприемачи, които развиват дейност в пределите на общността са наясно, че за да осигурят защита на изобретението си и то да не стане обект на недобросъвестни действия, има защо да разширят обхвата на приложимост на патента от този на пределите на страната, в която живеят. Приемливо е, че Европейската патентна конвенция създава механизми за единно проучване, последваща експертиза, регистрация и издаване на съответния документ за патентоване. За да си спестите усилия, нерви и откази ви съветваме да наемете компетентна консултантска фирма за регистрация на европейски патент.

Малко повече за обхвата

Много хора не с наясно с това какъв е реалния обхват на регистрацията на европейски патент. Важно е да споделим, че става въпрос за конвенция, в която освен 28 – те членки на Еврозоната участват и страни, които също са част от конвенцията на европейските патенти. Това са Малта, Хърватия, Норвегия, Северна Македония, Сан Марино, Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Мароко, Република Молдова, Тунис и Камбоджа, които също участват в споразумението за териториален обхват на патента.

Сами можете да направите оценка на това при издаване на патент за конкретно изобретение какъв мащабен би било обхвата на защита, на която можете да разчитате. Приоритетно е разбира се това, че не само си гарантирате сигурност, но освен това на ваше разположение са всички онези дивиденти, от които можете да се възползвате чрез предоставяне на ползване на изобретението ви срещу съответното възнаграждение.

Ползите от регистрирането на европейски патент не са малко. Реално от това зависи:

 • Обхвата на защита, на която можете да разчитате;
 • Създаване на договорни отношения с клиенти от други страни, които могат да използват право върху изобретението ви за определен период от време;
 • Повишаване на финансовите дивиденти, от които да се възползвате.

Накратко си струва да инвестирате в такъв тип регистрация, която освен сигурност и защита ви гарантира отлични условия за предоставяне на услуги, които са в полза на вашите интереси.

Защо да наемете консултант?

интелектуална собственост

Консултантските услуги са изключително популярни що се отнася до това да можете да разчитате на широк спектър от възможности без да има какъвто и да било риск от допускане на грешки. Често при непълно и неточно подаване на заявката се оказва, че тя бива върната за отстраняване на неточности. А това води до загуба на време, което ви струва пари.

Използването на консултантски услуги преди всичко се разглежда като ефективна мярка, която се отнася до това да можете да реагирате адекватно на изискванията на Европейското патентно ведомство. А със самата процедура са запознати в детайли експертите, които ще подсигурят професионално обслужване и компетентно отношение що се отнася именно до осигуряването на коректност и качество на услугата.

Това, за което можете да разчитате на опитните експерти са:

 • Оформяне на заявката, в която е включено описание на изобретението;
 • Представителство;
 • Оформяне на договори;
 • Предприемане на процедури за защита;
 • Процесуална защита при необходимост;
 • Валидиране на патентите;
 • Поддържане действието на патентите;
 • Изготвяне н стратегии и анализи.

Разбира се, че има причина да се вземат под внимание всички особености, които се отнасят до представителството предвид това, че с консултантската услуга ще можете да разчитате на много по-добри условия.

Цени

В зависимост от това за какъв тип услуги ще използвате специалистите, които ще ви консултират по регистрация на европейските патенти то е ясно, че и самата цена би била различна. Съветваме ви да бъде изготвен договор между вас и консултантската фирма, в която точно да бъдат описани всички условия и параметри за обхвата на представителството.

Винаги към регистрирането на Европейски патент можете да добавите и свързани услуги, които да подпомогнат коректно подаване на данни както към Българското така и Европейското патентно ведомство.