Според типа на горивото, което се използва за да заработи едно барбекю има следната квалификация: на газ, на въглища и електрически. В зависимост от различните места, на които се използва самото съоръжение потребителите избират възможно най-удобния и лесен начин за да осигурят необходимата топлинна енергия. Характерно за всеки тип е скоростта, с която се приготвя храната както и това колко би струвало самото обслужване на съоръжението т.е. дали едно горива е по-евтино или по-скъпо спрямо останалите. Днес ще ви разкажем защо на пазара се предлагат разнообразни идеи за барбекю газ и кое прави предпочитан именно този модел.
Барбекюта на газ – основни предимства
Електрическите модели са зависими от това дали на близо имате контакт, в който да включите съоръжението. Тази неавтономност не винаги е добре дошла особено ако сте почитатели на пикниците на открито в гората или парка. Безспорно има редица причини да се откажете от електрическите модели при това, че с тях наистина няма как да разчитате на ефективност и преносимост, използваемост навсякъде, където пожелаете.
Но пък от гледна точка на мобилност газовите са доста по-добри, а причините за това се дължат на:
- Не са зависими от кабели;
- Нужна ви е само заредена бутилка с пропан бутан;
- Горивото е безопасно за човешкото здраве;
- Много бързо се достига желаната температура;
- Храната се готви до два пъти по-бързо;
- Стойността на газта е ниска, което показва и съответно ниските експлоатационни разходи, които ще направите при използването на такъв тип съоръжение;
- Първоначалната инвестиция е сред изгодните и това определено ще ви допадне като офертно предложение.
Струва си да имате под ръка такова на газ още повече, че това са видовете които не изискват и сериозна ангажираност за почистване и поддържка на съоръжението. Точно поради това днес искаме да ви срещнем с някои особености и качествени характеристики, които се отнасят до барбекютата на газ като така имате шанса да прецените до колко това би било приоритетно за вашите нужди и потребности в кулинарстването.
Как се работи с газово барбекю
За да бъдат избегнати някои рискови ситуации е важно да проявите нужната отговорност. Не забравяйте, че все па става въпрос за гориво с избухливост, което изисква да се спазят абсолютно всички насоки и правила за експлоатация, които са указани от производителя.
Удобството, което предоставя едно такова барбекю наистина е приоритет, но е редно да се фокусирате и върху спазването на някои експлоатационни норми като:
- Да не поставяте на пряка слънчева светлина съоръжението;
- Да обръщате храната само с подходящи аксесоари като така ще ограничите риска от изгаряне на кожата на ръцете;
- Да използвате съобразно предписанието вентила за регулиране на изгаряне на горивото;
- Винаги да имате под ръка изправна бутилка, която да ви осигури нужната енергия за приготвянето на храната;
- При риск от запалване на барбекюто да смените старата бутилка с нова.
Не оставяйте без контрол работещото барбекю на газ. Бъдете винаги оптимално отговорни и за да се насладите на добрия вкус на храната се доверете на производител, който е утвърден и ще гарантира безопасната експлоатация на съоръжението.
Тенденциите, които се предлагат на пазара са многообразни. Предпочитанията спрямо моделите на газ са обясними, тъй като:
- Са лесни за използване;
- Компактни са като размери;
- Преносими са в багажник на лек автомобил;
- Високоефективни са и бързо приготвят храната, която имаме желание да сготвим на открито;
- Първоначалната инвестиция и последващите разходи с изключително ниски.
Ето, че с едно такова барбекю винаги ще имате скара, която да използвате навсякъде, където пожелаете – в двора, на балкона, на пикник. За да е винаги вкусно и да се насладите на готвенето на открито ви представихме един от най-прилаганите варианти да се възползвате от хубавото време.