Избор на най-добрите щори за дневната

Всекидневната е сърцето и душата на всеки дом. Това е пространството, в което прекарваме по-голямата част от времето си, докато сме вкъщи, четем хубава книга, гледаме любимото си телевизионно шоу или просто се наслаждаваме на времето си със семейството. Така че, когато става въпрос за избора на щори за всекидневната, е важно да вземете предвид не само личния си стил и естетическата им привлекателност, но и функционалността им. Затова, когато тръгнете на пазар за щори, трябва да помислите и за неща като енергийна ефективност, контрол на светлината и поверителност.

Затова заедно със специалистите в търговията с щори от Къртънс България ще споделим с вас няколко неща, които трябва да обмислите, когато избирате най-добрите модели за Вашата дневна:

  1. Правилен размер и форма –Едни от най-важните неща, които трябва да имате предвид при избора на щори за хола, са размерът и формата на прозорците Ви. Ако имате широки прозорци или плъзгаща се стъклена врата, тогава вертикалните щори ще паснат най-добре. Ако обаче прозорците Ви са по-тесни, хоризонталните щори може да са най-удачният вариант за Вас.
  2. Влиянието на слънчевата светлина –Помислете за прозорците в хола си и затова колко светлина навлиза през тях. Ако са в зона, изложена на слънчева светлина и няма дървета отвън, които да я блокират, тогава е по-добре да избягвате щорите от плат, тъй като те могат да избледнеят при продължително излагане на слънчева светлина. Друг неудачен материал е дървото, тъй като в крайна сметка може да се изкриви и да избелее, когато е изложено на топлината от слънчевите лъчи. Ако харесвате класическия стил, който предлагат дървените щори, тогава заложете на модели, имитиращи дърво.
  3. Защита на мебелите от избледняване – Чест проблем, с който се сблъскват много собственици на жилища, е че мебелите им избледняват от слънчевата светлина. Естествената светлина подобрява външния вид на всяка стая, като я кара да изглежда по-голяма, по-ярка и привлекателна. Нещо повече, тя може да подобри настроението Ви и да Ви направи по-продуктивни. Въпреки това, постоянното излагане на слънчевите UV лъчи всъщност ще навреди на Вашите мебели и ще доведе до избледняване на тапицерията им с течение на времето. Ако искате да ги запазите като нови за максимално дълго време, тогава е важно да изберете щори или други покрития за прозорци, които ще ги предпазят от продължителното излагане на слънце. Ролетните модели са особено ефективни за филтриране на светлина и за предотвратяване на избледняването. Освен това са енергийноефективни, тъй като ще задържат топлината от слънцето извън дома Ви. Имайте предвид, че за да бъдат Вашите мебели напълно защитени, целият прозорец трябва да бъде покрит.
  4. Предотвратяванена отблясъци – Ако сте като повечето хора, вероятно се дразните от досадните отблясъци от слънцето, които се показват на екрана Ви, докато се опитвате да работите на компютъра или да гледате любимото си предаване по телевизията. Най-доброто решение за това е да инвестирате в подходящи варианти, като например щори от дърво, бамбук или плат, които са с неутрален цвят, естетически привлекателни и ще Ви помогнат да предотвратите навлизането на слънчева светлина.
  5. Допълнителен декор –Когато избирате нови щори, важно е да вземете предвид останалата част от декора във Вашата всекидневна. Повечето интериорни дизайнери препоръчват да се определи основен цвят, акцент и неутрални тонове, които да допълват и двете. Щори от изкуствена дървесина и тъкани в земни нюанси са отлични опции, които пасват на много различни стилове.
  6. Лесни за почистване –Преди да вземете окончателно решение за щорите, важно е да помислите дали ще можете лесно да ги почиствате и поддържате. Все пак в дневните има голям трафик, съответно се събира повече прах и косми от домашни любимци. Затова, потърсете модели, които лесно могат да бъдат почиствани. Ако предпочитате вертикални щори, изберете такива, които лесно се свалят и перат/мият.