Кое прави професионалната смяна на водомерите приоритетна за домакинствата услуга

смяна на водомер

Дори наскоро да сте се нанесли в нов дом или къща то може да се окаже, че имате нужда от подмяна на водомера. Като всеки друг уред, който ползваме ежедневно  и водомерите подлежат на развала. При тях повредите могат да бъдат провокирани от различни обстоятелства като например вода, която е с постоянна висока песъчливост, дефекти от некачествено изработени уреди, проблеми с налягането на водата и други. Когато водомера не отчита правилно то това е сериозен проблем, който наистина може да се окаже аргумента, поради който смяната му е наложителна. Все пак всяко едно домакинство се нуждае от ефективно работещ уред, с чиято помощ наистина можете да си осигурите коректно и прецизно отчитане на водата, която използвате.

Как да наемем професионалист и защо

Хората, които сами извършват всякакви ремонти в жилището си биха могли да се справят и с неработещия водомер. Демонтирането на стария и поставянето на новия всъщност не е кой знае каква специфична и трудоемка работа. За повечето българи това дори се приема като детска игра, която могат сами да извършат без да плащат за професионална смяна на водомери. Но всъщност точно при този тип ремонти е нужна намесата на специалист, тъй като самите указания за извършване на такива ремонти са под контрола на дружествата доставчици. А едно от главните условия е при констатирана авария по водомера той да може да бъде подменен с нов, но само от професионалисти, които разполагат с лиценз за такъв вид дейност. Приемливо е това друг да се ангажира с тази работа, но много домакинства се питат колко би им струвало такова професионално изпълнение на ремонт от съществена значимост за коректно и надеждно отчитане на сметките за вода.

Стойностите на услугите за професионална смяна на водомери наистина е сред най-достъпните. Със сигурност наемането на екип може да се окаже изключително улесняващо, защото за скромна цена ще получите цялостно и напълно коректно обслужване, което ще включва: Водомер

 • Оглед на повредения водомер;
 • Демонтиране;
 • Монтаж на нов;
 • Изготвяне на протоколи за демонтаж и монтаж;
 • Узаконяване на новивя водомер.

И всичко това реално няма да отнеме повече от 20 минути, което на практика е причина наистина да ползвате съвета на дружествата доставчици на вода за наемане на лицензирани професионални екипи, които светкавично да решат проблема с повредения водомер. А средната цена за такъв тип услуга варира от 25 до 35 лева.

Как протича професионалната смяна на водомер

Споменахме основните действия, които ще предприеме наетия лицензиран оператор, който ще проведе ремонтната услуга. Но нека сега се спрем малко по-детайлно на тях, защото е важно да знаете каква се прави при повреден и некоректно отчитащ показанията водомер:

 • Задължително уведомявате инкасатора си за възникналата авария, независимо дали водомера тотално е спрял да отчита или пък показанията му са прекалено високи и нереални;
 • Получавате предписание за извършване на навременна подмяна на стария водомер с нов;
 • Избирате си лицензирана фирма, която предлага такива услуги в региона, в който се намира имота;
 • Наемате избраната и организирате час за оглед;
 • Избирате водомер нов, който да бъде утвърден от водопроводното дружество доставчик;
 • Демонтиране на стария водомер с придружаващ го протокол за отстраняване с опис на показанията, номер на пломба и сериен номер на водомер;
 • Поставяне на нов водомер;
 • Извършване на тест за правилно функциониране и точно отчитане;
 • Поставяне на пломба и узаконяване по реда, описан при демонтирането на водомера.

Приемливото на този вид професионална услуга е, че клиента не се ангажира с никакви излишни действия. Той получава удобството цялата работа да се извърши от лицензирания екип както от демонтирането на дефектиралия уред до узаконявате на новия му водомер.