Израз на какво е поставянето на надгробни паметници на гробовете на нашите близки?

От далечни времена поставянето на кръст или камък върху гробовете на покойниците се е считало за начин да се почете тяхната памет. Тези надгробни знаци са изписвани с имената на починалия както годината на раждане и смърт. Този своеобразен ритуал и до днес се използва по света, като тези надгробни паметници могат да бъдат различни по форма, големина и материал, от който да се изработват. Според българските обичаи поставянето на такива каменни плочи на гробовете на близките ни е израз на нашата любов и неутешима загуба. На тези плочи ние изказваме със стихотворна форма своята безкрайна загуба и това колко много починалия ни липсва. Надгробните паметници съдържат информация за човека, който е положен в този гроб. Обикновено има също така и негова снимка. Рождената дата, както и датата на неговата кончина също да едни от задължителните детайли, които са изписани върху плочите.

Независимо от студенината, която носи този камък близките на покойника се опитват да изберат такъв, който наистина да е красив. Мраморните бели надгробни паметници са традиционни, на не липсват клиенти и за такива, които са изработени от стъкло, черен гранит и други. Разбира се в зависимост от това с какви възможности разполагат близките те поръчват паметник, който да е съразмерим с техните финанси. Затова и фирмите предлагащи изработка на такива паметници имат разнообразни като модели и ценови диапазон продукти. В зависимост и от желанията паметника може да бъде специално декориран и гравиран по специална технология. С поставянето на тази плоча изразяваме уважение и изказваме своята почит пред нашите починали близък. Затова се стреми  да изберем надгробен паметник, който е израз на нашата любов.

Формата на надгробния паметник обикновено се избира според това на каква възраст е починал близкият ни човек. Традиционните правоъгълни форми можем да кажем, че са подходящи за всяка една възраст. Но определено, когато сме загубили свой приятел, любим или близък в много рано то обикновено се избират паметници с форма на сърце, ангел, пламък или други. Те показват нашата мъка и тъга. Никога не сме подготвени за смъртта. Дали тя е предвещана от някакво заболяване или пък настъпва изневиделица няма никакво значение. Загубата е непреодолима и променя живота ни завинаги. Да поднесем своя последен дар на хората, които сме загубили безвъзвратно е акт именно с поставянето на надгробен паметник. Тези каменни плочи напомнят за безрезервната ни привързаност и поклон пред паметта на хората, които никога повее няма да видим.