Защо е важен контрола на лошия холестерол в кръвта?

лекарства

Рекламират се страшно много лекарства за справяне с високия холестерол. Това, което е важно за пациентите е да поддържат нормални нива, които да се превръщат в риск за влошаване на здравето. Използването на такива медикаменти преди всичко е необходим да бъдат назначени от специалист на база проведени изследвания и наблюдения върху здравето на пациента. Именно това идва да покаже, че няма как сами да изберете рекламиран продукт, на който не е ясно как заболяването при вас би реагирало. Именно затова ви съветваме да опознаете предложенията на пазара, но преди всичко да използвате назначен от лекаря ви медикамент.

Какво е холестерола?

Не бива да се поставят само негативни етикети на холестерола като лош. Всъщност всеки организъм има нужда от него за да могат клетките да функционират правилно. Въпросът обаче е в това, че има два типа. Полезният е този, който обвива клетките и се съдържа в клетъчните мембрани. Неговата роля е защитна и затова няма как поставим този тип холестерол като опасен и нуждаещ се от извеждането му от организма. Освен това именно на него разчита за производството на хормони, витамини, функциониране на важни органи като:

 • Витамин Д;
 • Кортизол;
 • Тестостерон
 • Прогестерон;
 • Жлъчка и други.

Често говорейки за тази субстанция много хора си представят мазнини. Но всъщност по своята структура веществото е твърдо, восъчно и реално не съдържа никакви мазнини, тъй като е изградено от водород, кислород и въглерод. Храните, от които си набавяме холестерол не са причина за неговото повишаване. Кои са факторите, поради които говорим за висок холестерол предстои да споделим в следващите редове. Именно контрола на този е в основата на това да се говори за здравословен проблем, който изисква съответното лечение.

Причини за високите нива

лекарства за холестерол

Организма сам може да произвежда холестерол. Защо обаче тялото произвежда повече от необходимото? Този въпрос е особено важен, тъй като е свързан с инсулина в кръвта. А неговите нива се повишават значително, когато се консумират рафинирани храни, които съдържат бяла захар и скорбяла. Реално тялото се чувства объркано при прекомерното количество захари и скорбяла, които получава. От там инсулина се повишава и се активира HMG-CoA редуктаза т.е. произвежда се холестерол, който реално не е нужен на тялото.

Причините да се контролират високите нива е в това, че безспорно това може да провокира отключването на редица заболявания на сърдечно-съдовата система. Именно предвид това се налага да се предприемат ефективни средства за лечение, което да нормализира производството на инсулин и по този начин да се намали производството на холестерол.

Изводите, които можете да си направите от до тук изложеното е, че:

 • Не бива да се прекалява с храни, които повишават инсулина в кръвта;
 • Подобрете физическата активност;
 • Ограничете приема на въглехидрати, които са една от причините за увеличаването на нивата на лошия;
 • Неспазването на препоръките на лекаря могат да бъдат причина за инфаркт.

Сърдечните заболявания сред населението определено се характеризират с това, че се консумират изключително вредни храни, които рязко водят до повишаването на стойностите на инсулина и от там провокират  HMG-CoA редуктаза. За да сведете до минимум риска от развитие на здравословни проблеми в следствие на високите нива на лош холестерол спазвайте предписаната от лекаря ви дозировка лекарства.

Роля на медикаментите при контрол на нивата на LDL частиците

Съвременните формули за лечение, които могат да се приложат се базират на принципите на билкови растителни съставки, които подпомагат поддържането на нормални нива в кръвта. Те благоприятстват работата на:

 • Сърдечно-съдовата система;
 • Функцията на мозъка;
 • Физическата издръжливост;
 • Правилно функциониране на нервната система и други.

Продуктите с екстракт от гинко билоба, сминдух, артишок, витамини и минерали действат изключително ефективно върху контрола на нивата на лошия холестерол. Разбира се препоръчително е да спазвате и предписаната от лекаря ви диета.