Как да изберем правилния багер за потребностите ни

Инвестицията в нов верижен багер е важно събитие за всяка строителна фирма. За целта ръководството трябва да се подготви предварително с конкретни изисквания към доставчика, така че машината да отговаря максимално на нейните потребности. Основните критерии за избор могат да се обобщят в пет групи:

  • Маса, приложение и работни органи;
  • Двигател и хидравлика;
  • Противотежест и габаритна ширина;
  • Вериги и ходова част;
  • Комфорт за оператора.

Основни критерии за правилен избор на багер

багери

Този вид техника най-общо се разделя на четири класа: мини – с работна маса до 5 т, компактни (клас Midi) – 5-12 т, среден клас 12-70 т и тежък клас – над 70 т. На база на очакваната производителност и приложението се подбира подходяща комбинация от работна маса, стрела и рамо. Така става ясна работната дълбочина на копаене или работната височина, ако машината е за разрушаване. Внимателно се избира инвентара: стандартна или скална кофа, хидравличен чук, щипка за разрушаване и др.

Важна е марката на производителя на дизеловия двигател и неговата репутация за надеждност и икономичност. В случая ключова характеристика на агрегата е не толкова мощността, а по-скоро въртящият момент, тъй като багерът използва хидравлична сила. На свой ред хидравличната система е съставена от помпи, разпределители, хидромотори и др. Тук е важен не само техният производител, а и какво е технологичното ниво на тяхното електронно управление, от което зависи производителността и икономичността.

Все по-актуални стават машини с прибрани навътре противотежести, т.е. когато куполът с противотежестта се върти, нейният най-външен край остава в рамките на ходовата част или излиза съвсем малко. Това е удачно решение, когато багерът ще работи в много тесни пространства. Верижните модели от среден клас обикновено имат тясна версия на ходовата част и корпуса (обозначава се с N в номера на модела). Тази версия е много удобна за транспорт, особено ако машината често се мести от обект на обект.

Допълнителни изисквания при избора на багер

Веригите имат значение за проходимостта и производителността на багера. Повечето мини и компактни машини се доставят с гумени вериги, предназначени да намалят до минимум повреждането на повърхността при придвижване и работа. На обект с разрушаване обаче стоманените са за предпочитане. По-големите модели се доставят със стоманени вериги, при които има различни видове и ширини. За техния избор най-голямо значение има теренът, по който е предвидено да се движи машината.

При смяна от 8 часа всеки оператор има нужда от удобства и комфорт, за да запази работоспособността си през цялото време. Днес няма как да се мине без климатична инсталация, например. Радио с MP3-плеър едва ли е толкова голяма инвестиция, а се предпочита от всички оператори. Комфортна седалка с пневматично окачване, по-малко шум и вибрации в кабината са все неща, в които си заслужава да се инвестира.

Освен в строителството, този вид техника намира приложение и в селското стопанство. Вместо да използват трактори с монтирани нискоефективни багерни уредби за изкопаване и транспортиране на почва, земеделците и фермерите могат бързо и ефективно да работят с мини багер.

Не се колебайте да инвестирате в нов багер

Тайтън Машинъри България e официалният вносител на верижните багери Case – с работни маси от 1,9 т до 72 т. Посетете уебсайта на фирмата titanmachinery.bg, където ще намерите пълна информация за всички модели, както и възможности за тяхното конфигуриране и допълнително оборудване. Можете да ни изпратете онлайн запитване или да ни позвъните веднага на телефон 0882 408 526 за нови машини или на 0888 133 338 за употребявани.