Tонколоните: как работят и каква е тяхната история?

Тонколоните са основен компонент на всяка аудио система. Те са отговорни за преобразуването на електрическите сигнали в звукови вълни, които можем да чуем. Докато за много хора те са просто даденост, други оценяват тази иновация, която днес ни позволява да се насладим да музика, филми и други видове изкуство пълноценно. 

Ако сте на път да инвестирате в тонколони за професионално озвучаване, то ще ви бъде полезно да научите малко повече за тонколоните, тяхната история и други важни факти.

В тази статия ще обсъдим какво представляват тонколоните, ще ви запознаем с тяхната историята и как работят.

Какво представляват тонколоните?

Тонколоните са устройства, които преобразуват електрически сигнали в звукови вълни. Те се състоят от няколко компонента, включително конус или диафрагма, електромагнит и рамка или корпус. Когато към високоговорителя се изпрати електрически сигнал, той кара електромагнита да движи конуса или диафрагмата, което от своя страна създава звукови вълни.

История на тонколоните

Историята на високоговорителите датира от края на 1800 г. През 1877 г. Томас Едисън изобретява фонографа, който може да възпроизвежда записан звук. Качеството на звука обаче първоначално е било лошо, а силата на – ниска. Едва в началото на 1900 г. напредъкът в технологиите позволява разработването на по-добри тонколони.

През 1925 г. Едуард Келог и Честър Райс разработват първия практичен говорител с подвижна намотка. Този високоговорител използва намотка от тел, прикрепена към диафрагма, която е поставена в магнитно поле. Когато през намотката е изпратен електрически ток, това предизвика вибрация на диафрагмата, създавайки звукови вълни.

През годините тонколоните продължават да се развиват с подобрения в материалите, дизайна и технологиите. Днес разполагаме с широка гама от решения, от малки преносими тонколони до големи алтернативи от висок клас, използвани в домашно кино и музикални студия.

Как работят тонколоните?

Накратко, както вече споменяхме, тонколоните работят чрез преобразуване на електрически сигнали в звукови вълни. Но за да бъде възможен този процес са необходими няколко компонента:

  • Конус или диафрагма – Конусът или диафрагмата е част от тонколоната, която вибрира и създава звукови вълни. Обикновено е направен от лек материал, като хартия или пластмаса.
  • Електромагнит – Електромагнитът е това, което движи конуса или диафрагмата. Състои се от намотка от тел и магнит. Когато през намотката се изпрати електрически ток, той създава магнитно поле, което взаимодейства с магнита, карайки конуса или диафрагмата да се движат.
  • Рамка или корпус – Рамката или корпусът държи компонентите на високоговорителя и помага за насочването на звуковите вълни.

Когато към тонколоната се изпрати електрически сигнал, той първо се усилва от усилвател. След това усиленият сигнал се изпраща към високоговорителя, където кара електромагнита да движи конуса или диафрагмата, създавайки звукови вълни. Размерът и формата на конуса или диафрагмата, както и честотата на електрическия сигнал, определят честотата и обема на звуковите вълни.

Важни термини от света на тонколоните

Когато става въпрос за тонколони и аудио системи, има няколко важни термина, с които трябва да сте запознати, за да ви помогнат да разберете технологията и да вземете информирани решения относно вашето оборудване. 

Някои от най-важните термини за тонколони и аудио системи включват:

  • Честотна характеристика – диапазонът от честоти, които тонколоната може точно да възпроизведе, обикновено измерен в херци (Hz). По-широката честотна характеристика означава, че високоговорителят може да произвежда по-широк диапазон от звуци, което е особено важно за музика и филми.
  • Импеданс – Съпротивлението на високоговорител спрямо електрическия ток, изпратен към него. Измерен в ома (Ω), импедансът на тонколоната може да повлияе на неговата производителност и съвместимост с друго оборудване.
  • Чувствителност – Измерването на това колко ефективно една тонколона може да преобразува мощността в звук, обикновено измерено в децибели (dB). По-високият рейтинг на чувствителност означава, че високоговорителят изисква по-малко енергия, за да произведе същата сила на звука като тези с по-нисък рейтинг на чувствителност.
  • Усилвател – Устройство, което увеличава мощността на аудио сигнала. Усилвателите често се използват заедно с тонколони, за да усилят сигнала и да произведат по-високи обеми и по-добро качество на звука.
  • Кросоувър – Компонент, който разделя аудио сигнала на различни честотни диапазони и изпраща всеки диапазон към съответния драйвер (например средночестотен или нискочестотен високоговорител) за оптимално възпроизвеждане на звука.
  • Драйвер –  Компонентът на тонколоната, който произвежда звукови вълни. Има различни типове драйвери, включително такива за високи честоти, средни честоти и за ниски честоти.

Информираността относно това как работят тонколоните може да ви помогне да изберете правилното решение, което ще отговори на вашите нужди, вашия бюджет и вашите предпочитания.